marți, 6 decembrie 2011

unul

O leapsa cu filme, care a pornit in tromba de pe pagina povestilor lui Santiago, apoi s-a oprit intr-o baltoaca de sange si frici marunte la mine, de unde, cu scartait de roti s-a rasucit prin peretii blogosferei mamicesti pana s-a zapacit de tot, metamorfozandu-se in frumoase declaratii cinefile de iubire, a ajuns acum la mine din nou. De la Gratioasa.
Nu, nu pot face topuri cu filme care imi plac. Pentru ca un astfel de clasament ar fi fara final. Asa ca mi-am intrebat jumatatea, mai decisa, mai inteligenta si poate mai originala, ce ar pastra cu el daca toate filmele din lume s-ar topi intr-o masa inerta de celuloid, din prea multa incalzire globala. Si mi-a raspuns asa cum banuiam. Un Tennessee Williams proaspat, peste care cei aproape 50 de ani au trecut poleindu-l cu magie. The night of the iguana. Daca nu il stiti, va rog, lecturati-l vizual in iarna asta ploioasa, e parfumat ca un mar cu scortisoara la ceas de Mos darnic.
Si luati mai departe leapsa cu un singur film, unicul, cel mai cel.
Neasemuitul. 

9 comentarii:

  1. eu-s super penibila la topuri (cred ca s-a vazut :) ), ma razgandesc mereu in timp ce incerc sa-l asez pe urmatorul clasat. de fapt ma razgandesc infinit. dar topul de 1 .. mi se pare cel mai crunt!
    fain. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ai fost penibila deloc, flexibilitatea nehotararii are farmec, inseamna bagaj si acumulari :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Trainspotting. Cumva mi-a intrat în cap că e "ză movie". Nu că n-aş fi văzut filme mai bune sau care m-au impresioant mai mult, dar lumea care se prăbuşeşte e una dintre temele mele preferate (plus durerile unei naţiuni cândva mândră, plus actorii, plus imaginile halucinante, plus.)
    Nu ştiu de ce am probleme în a posta comentariul
    :(

    RăspundețiȘtergere
  4. Se intampla uneori sa faca pe nebunul blogsoptul :)
    Trainspotting e intr-adevar un punct de reper, merge mana in mana cu fratele de peste ocean, Fight Club, e la fel de inovator, de intelept, de disturbing.

    RăspundețiȘtergere
  5. asta cu topitul mi se pare un gand de negandit. Presupun ca ai vazut "Fahrenheit 9/11"... cartile le invatam pe de rost, dar cu filmele ce sa facem? Groaznic gand...si unul...IMPOSIBIL!

    RăspundețiȘtergere
  6. Asa e :). Gand de cosmar, din care te trezesti tremurand, cu mana intinsa dupa DVD-uri, sperand sa le pipai inca in viata :).

    RăspundețiȘtergere
  7. Aici este mult mai usor decat la leapsa precedenta si nici macar nu mi-am dat seama de asta pana ce n-am pus mana sa scriu. Este un alt Fahrenheit, de data asta 451, filmul de mi-a marcat sederea in State si pe care-l consider cum altfel decat perfect.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cred ca Raluca tot despre arderea cartilor din Fahrenheit 451 vorbeste, Fahrenheit care intr-adevar este imprimabil in memoria afectiv-cinefila :). Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  9. da, despre asta vorbeam, scuze ca am facut o mica confuzie de titlu, eram in viteza:)))

    RăspundețiȘtergere