miercuri, 29 iunie 2011

10 things I love about me

Ma atasez usor si definitiv. Imi place sa-mi fac cuib, sa ma stiu protejata, sa-mi gasesc alinare in amintiri si in lucrusoare marunte, fara insemnatate si fara valoare. Retin aromele intamplarilor si le asociez cu fragmentele materiale ale unei lumi pe care o pot recompune doar asa, fiind suma lucrurilor care m-au definit candva.
Cand Alexandra  (pe care o admir teribil pentru verticalitatea ei si convingerea cu care isi sustine argumentele. si pentru ca isi pierde noptie la seriale :), ca si mine. si pentru multe, multe altele.) m-a onorat cu leapsa celor 10 fericirii materiale, m-am bucurat, am crezut ca-mi va fi usor sa ma recompun din nimicuri. Am ales cu nostalgie si ma voi limita cu greu la zece. Raluca  a scris frumos si din inimia, cum numai ea o poate face, cu pozitivism si energie, a fost o incantare sa o citesc, ca intotdeauna. Asa ca ma grabesc sa postez, inaintea lui Zoozie care cu siguranta ma va eclipsa de tot :D.

1. Patul Malm de la Ikea
180x200, cu saltea poket anatomic confort, medicametul suprem al spatelui meu rablagit. Este echivalent cu "acasa", cu rasuflarea calda si egala a celor adormiti, cu matzele tolanite printre perne, cu alaptatul de noapte, cu bucuria de a ne aduna toti pe o insula moale care e numai a noastra. Nu ma odihnesc in niciun alt pat ca in el si, desi are o laterala din lemn incomoda, Natalia mea cea inteleapta a stiut sa relationeze cu el asa incat sa-l urce si coboare fara peripetii.


2. Joan Baez
Complete discography. Ancora mea. Muzica de liniste, muzica de bine, de amar, de soare sau de ploaie. Dincolo de gratia si claritatea vocii de privighetoare, dincolo de versurile speciale e starea de bine care ma duce in copilarie, in siguranta. Adapostul meu.









3. Colectia de fotografii vechi
Am cateva sute, am strans ani de-a randul, de prin poduri, magazine de antichitati (devoram Lipscaniul in facultate), cersind amintirile batranilor, tocmindu-ma, implorand (in facultate primeam mita poze vechi in schimbul ajutorului la examene sau al intocmirii de proiecte). Imi sunt atat de dragi siluetele aparte ale personajelor din poze si, chiar daca nu le stiu multora istoria personala, imi place sa-mi inchipui viata lor, tihnita sau tulbure, ghicind-o sub riduri si volanase, sub lacrimi sau dupa zambete. Cea mai veche dintre fotografii, infatisand o oarecare M-elle Zahariceanu la 17 ans (1872), o port cu mine in portofel, ca pe o ofranda.

4. Slingul Nord
Bratul meu suplimentar care imi permite sa raman verticala si usoara cu puiul agatat de mine. Nu ma vad trecand prin anii cruzi ai maternitatii fara el si nu am sa obosesc vreodata laudandu-l.





5. Blugii 
I-am avut pe toti. Prespalatii, turcismele, blugii piramide, blugii mulati, cu talie joasa sau inalta, skiny, cu elastic generos pentru burtica cu fetitza dulce, numere mari cand infulecam placinte, numere mici de cand ma rasfat in ierburi verzi, colorati sau denim, rupti in genunchi, purtand insemnele numelor de idoli in carioca neagra, facuti trei sferturi sau scurti vara, uscati pe calorifer, iubiti cand oglinda imi mangaia silueta, urati si udati cu lacrimi cand, desi foloseam forta, nu reuseam sa-i inchid in talie, mereu alaturi, ca niste prieteni de nadejde. Sunt the lady without the stroller in blue jeans.

6. Furminator 
Peria pe care fiecare posesor de animal cu blana ar trebui sa o detina daca nu vrea sa poarte vesnic o paturica subtire si matasoasa de par peste orice, de la haine pana la periuta de dinti :D .









7. Canile de la Indiska


Daca as cunoaste un magician l-as ruga sa ma transforme in furnica sa ma pot furisa in acest magazin fascinant din Stockholm, sa locuiesc printre farfurii si esarfe, sa ma catar pe rochiile lungi cusute fin si sa-mi fac culcus in pernele moi si colorate.
Canile sunt mari, incapatoare, grozave pentru ceai sau zmuti si pentru incalzit mainile iarna.






8. Poeziile 
Mele. Scrise de mine. Cand m-am scris pe mine si mi-am intors inima pe toate partile, ca la parada. Cand m-am vazut cu adevarat pentru prima data. Cand nu m-am recunoscut dar am inceput sa ma caut. Care mi-au spus ca ma voi gasi tarziu, in bataia de inima a unui copil cu ochii limpezi. Copilul meu.






9. Smoothies


Cu fructe, cu frunze verzi, cu fructe si frunze foarte verzi, in toate combinatiile posibile, aromate, inmiresmate, potolitoare de foame si sete, furnizoare de energie si curaj, colorate si cremoase, imi sunt nelipsite. Oriunde ma duc transport si blenderul, pentru ca viata fara zmuti e saraca si pustie.





10. The workouts


Ce-mi lipseste cu adevarat din cealalta viata a mea. Nu era zi fara jumping jacks, dimineata fara strechings, sau seara fara yoga. Imi luam lectiile de la cei mai mari, mi-am sculptat picioarele cu P90x-ul lui Tony Horton si am ramas insarcinata printre abdomenele criminale ale lui Charlene Johnson. Mi-e dor sa transpir, sa fiu epuizata, sa-mi simt muschii arzand, mi-e dor sa topai si sa ma transform in echilibru.  Burn it up, baby!

Nu, stai, nu am terminat. Odata pornita nu mai am bariere. Asa ca ar mai fi:
11. Cuisoarele. Domnisoare cu trup felin si fusta aromata, minunate in sosuri de legume dar si in prajituri, alaturi de scortisoara si ghimbir.
12. Dilema (veche). Care nu va mai fi vreodata la fel fara als 
13. Charles Michael "Chuck" Palahniuk. Pentru ca Bantuitii e cutremuratoare si Fight Club e cult. Si pentru ca intelege totul atat de bine.









14. Black xs for her de la Paco Rabbane. 


Si inca:
-blogul si internetul aka tablita de ardezie si informatia, legatura, antenele
-filmele, filmele, filmele. si serialele
-Leonard Cohen
-cerceii luuungi
-nikon 50mm f 1.8
-parul lung si negru dupa care suspin si promit sa mi-l aduc inapoi
-filmele (da, iar) :)

A fost frumos. Am revizuit, am taiat, am retusat. De am iesit sifonata, ramane sa decideti voi.
Sper sa aiba fun si dragile doamne spre care trimit leapsa: Andra, Oana si Cristina, Mamituni, Monis si Gabi.




13 comentarii:

  1. O sa preiau, multumesc!
    Dilema veche e deja atat de diferita de Dilema pe care o citeam prin 95-96, de fapt pana prin 2000. Atat de multi au murit, incat mi-e greu sa-i si amintesc. Si Als era din vechiul pluton, nici nu mai stiu cine a mai ramas:(

    RăspundețiȘtergere
  2. ce frumos ai scris! admiratia e reciproca cu siguranta, multumesc :)
    ma bucur enorm ca te-am descoperit (si sa nu crezi ca nu ma duc chiar acum sa-mi fac un "zmuti" de zmeura)

    RăspundețiȘtergere
  3. impressive. desi te stiu de cand ma stiu, acum te redescopar.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vazut, merci, preiau - doar ca o sa mai dureze pana apuc sa prind cateva momente linistite de scris... :(

    RăspundețiȘtergere
  5. Citesc si iar citesc... nu ma mai satur, imi plac la nebunie povestioarele tale, ma bucur ca le-am descoperit...
    Scrii minunat si plin de semnificatii, totii avem pareri, idei , preferinte dar tu stii sa le asterni pe hartie intr-un fel...chiar magic...
    Te pup de departe, astept cu nerabdare o noua povestioara :).

    RăspundețiȘtergere
  6. Daaa.... magic, are dreptate Niko mai sus!

    Cat poti fi de cool, incredibil! Esti minunata! Mai, deci si cum ai descris postarea mea mi se pare de vis :)).

    Pupici! Ce bine ne-a prins leapsa asta, ne-am umplut de frumos si de bine!

    RăspundețiȘtergere
  7. Am citit cu incantare iar la final cu spaima, ca m-am regasit la "lepsiste". Cu spaima ca nu pot onora invitatia, pentru ca nu ma prea leg emotional de lucruri. Dar promit sa incerc, exercitiul in sine este interesant cu siguranta. Multumesc pentru lectura asa placuta.

    RăspundețiȘtergere
  8. Am preluat si eu. Si m-am delectat citind :).

    RăspundețiȘtergere
  9. Andra, multi, prea multi s-au dus, intr-adevar, si cum zici si tu, Dilema "s-a invechit" ciudat si oarecum neprietenos, in anii 2000 devenind tot mai inchisa, mai fara stralucire. Cu cata placere citeam in liceu (96-97) hyde parkurile!
    Alexandra, yummy-yummy zmeura, am facut si eu azi, eu unul dintre cele mai parfumate smothie-uri.
    Anonim, eu ma descopar in fiecare zi, scrisul ma ajuta, imi scriu mie sa-mi spun cine sunt.
    Mamituni, abia astept sa citesc. Si sa va faceti bine :)
    Niko, te imbratisej si iti multumesc pentru cuvinte.
    Raluca, o leapsa revigoranta si introspectiva, mi-a facut mare placere sa rascolesc dupa fericiri. Ca intotdeauna, cuvintele tale ma onoreaza si ma umplu de bucurie.
    Anca, multumesc frumos, ma bucura trecerea ta:)
    Monis, aha, bag spaima in cititori! :) Nu-i nimic, daca nu ti se potriveste, insa daca vei crede ca te prinde am sa citesc cu siguranta plina de incantare.
    Gabi, multumesc, si eu m-am delectat la tine :)

    RăspundețiȘtergere
  10. MoniQ, mă bucur că te-am descoperit (acum trec des pe aici) și vreau să-ți spun că de vreo 2 zile m-ai corupt și numai Joan Baez ascult (se cam pusese praful pe cd-uri :)). Dar ma bucur ca mi-ai adus aminte, o iubesc pe femeia asta!

    RăspundețiȘtergere
  11. Anca, nu e prea tarziu sa-ti dau leapsa, nu-i asa? :)(daca iti place sa te joci).
    Si eu ma bucur ca ne-am descoperit, intotdeauna te citesc cu placere si interes.

    RăspundețiȘtergere
  12. Binenteles că îmi place să mă joc... Si m-am gândit la leapsa, dar nu prea am lucruri de care sa fiu foarte tare atasata. Daaaaaaar... e tema de gândit pe weekend (că imi plac si jocurile și temele :)). si provocarile.)

    RăspundețiȘtergere