joi, 16 februarie 2012

povesti de iubire si disperare

Am primit in ajun de V-Day o leapsa romantico-cinematografica de la sakura, careia ii multumesc frumos pentru oportunitatea de a reviziona cu ochii mintii cele mai de iubire filme in care m-am cufundat cu inima plansa (pentru ca ochii refuza sa intre in joc si sa verse lacrimi pentru personaje iluzorii). Filme pentru doi, de inghesuit unul intr-altul pana la contopirea geometriilor.
Cinci.

1. Gegen die Wand. Despre o iubire anapoda, chinuita, abandonata. Un film puternic si sufocant pe care nu am mai avut curajul sa-l revad, cu personaje seducatoare care deseneaza o poveste turceasca dureros de senzuala pe fundalul Germaniei de adoptie.
2. Dogfight. Pentru ca sangele mi se transforma in fluturi ori de cate ori o revad pe Lili Taylor cantandu-i Joan Baez lui River Phoenix.  Pentru bondarii de pe mana lui, toti. Si pentru duiosia dintre ei. Un film cvasi-necunoscut despre iubirea de dincolo de chipuri.
3. The Bridges of Madison County. Secretul din ochii ei, patru zile cat pentru o viata intreaga. Mana care sovaie la final pe clanta usii de la masina, alegerea. Il vad de cel putin doua ori pe an si niciodata nu ma plictiseste.
4. In the mood for love. The one and only. Cautati soundtrack-ul, e breathtaking.
5. Lust, Caution. Pastreaza aerul de perfectiune incremenita al lui ITMFL, dar vine cu un plus de lumina, are umbre lungi care netezesc pielea personajelor pana la lacrimi. Un film care miroase a scortisoara dar a carui imagine tremura ca o rana in nodul din gat.

Jumatatea mea, mai putin inclinata spre tragisme, are unul singur, Punch-Drunk Love, care pe mine nu m-a atins niciodata prea tare (nu-mi place Paul Thomas Anderson cine stie ce) dar pe care il revad empatica cu el, mai mereu.
Leapsa se se imprastie pana departe, nu voi nominaliza, cine crede ca se incumeta la topuri cu inimioare roz e invitat cu bucurie sa o preia.



12 comentarii:

  1. Ooo, cat de mult mi-a placut Gegend Die Wand si cat mi-as dori sa-l mai revad. Cum mi-a aratat ca se mai poate iubi si altfel, nu numai in roz si-n satinuri si cu dulceturi ascunse in podul palmei! Multumesc ca mi-ai reamintit de el, trebuie sa-l caut, poate fi perfect pentru un late V'day!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i asa? Eu mi-l amintesc teribil si intens, e o chimie aparte intre personaje, o legatura in deznadejdea lor, aproape sublima as spune. Mi-e dor de el, cred ca il voi revedea si eu.

      Ștergere
    2. Gegend Die Wand e altfel. de fapt, toate filmele astea cu/despre emigranti, dezradacinati sunt altfel. cred ca se iubeste la o alta dimensiune, mai puternica, mai dureroasa uneori, mai putin roz si pufoasa atunci cand esti departe de ceea ce te definea odinioara (sau nu te definea, asta ramane de dezbatut :)) ). faina lista!

      Ștergere
    3. Ai foarte mare dreptate, in Gegen die Wand nelinistea iubirii care isi cauta pamant sa se replanteze, sa se recunoasca e puternica si uluitoare. Si diferita de tipare, de clisee, de conventional. Multumesc Zazuza.

      Ștergere
  2. Gegen die Wand in my Top 3. Ba chiar 2. Dar eu nu-l leg de doi si nici de dragoste. Eu il leg doar de mine, de alienare, de profund, de non comercial. L-as revedea mereu. Dar mi-l pastrez.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, nu e tocmai o comedie romantica, vine cu un anumit grad de asumata insingurare. Cine e pe primul loc in top? :)

      Ștergere
    2. aaa, pardon, topul se refera la toate filmele. Nu le prea impart pe caprarii. Despre primul am scris ;)

      Ștergere
  3. sper sa apuc sa il scriu si eu... voi incerca sa nu pun filme care au fost deja spuse, de ex astea de aici:))) ca toate af fi intrat si la mine, mai ales Wong Kar Wai-ul si Ang Lee-ul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)) In the mood for love era greu daca nu imposibil sa rateze topul meu.

      Ștergere
  4. Numai filme "grele" ai pus aici. Toate sunt profunde, rascolitoare, bulversante.
    Aproape ca iti vine sa intervii in scenariu si sa croiesti altfel povestea. dar nenea regizorul a stiut el mai bine de ce a lasat-o asa.
    Unele dintre ele le-a vazut sotul meu si mi le-a povestit. is din categoria "very sensitive-hard"
    Dupa felul cum scrii tu, ti se potriveste lista asta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru ocazia de a intocmi lista, sakura!

      Ștergere
    2. He-hei. Te-am vanat eu mai demult.
      Imi place cum scri ;)

      Ștergere