joi, 1 septembrie 2011

garbo talks! and eats!

Uitandu-ma cu jind in ograda mamei micutului Santiago, am decis ca e timpul sa mai notam si noi una alta.
La 1 an, 7 luni si 3 saptamani.

Legenda: italics-urile reprezinta transcrierea fonetica a primelor rostiri.


Primul cuvant a fost tata, acum mai bine de un an. Nu-mi amintesc de mama, l-a rostit la inceput tiptil, silabisit. Acum il aud de cateva zeci de ori pe zi, rostit duios, apasat, intrebator, agitat, alintat. Numele bunicilor il rosteste curajos, bunicul (tatal meu) e ursu' (ushu), mama mea e buni. 
Armata de pisici care ne inconjoara este diferentiata in functie de nume , insa li se spune tuturor, generic, mau si pispis. Ii place sa pronunte baie -baii, cu accent pe i. Apa rosteste clar, apasat. La fel si ou.
Raspunde la intrebari cu da sau nu si le cunoaste sensul foarte clar, niciodata un da nu va deveni nu sau invers. Vai si amar de cine incearca sa-i submineze autoritatea deciziilor! Intelege absolut tot ce ii spun, chiar si explicatii cu sens ceva mai abstract, ii place sa ma ajute, sa puna diverse chestii la gunoi, sa-mi dea cumparaturile din sacosa pentru a le aseza la locul lor, sa-mi dea rufele proaspat spalate la intins.
Cunoaste majoritatea animalelor, din natura, carticele cu poze sau desenate. Recunoaste porc, vacuta, cal, oaie, peste, broasca, magarus, cocosh, gaina, pui, pisica, crocodil, dinozaur, catel, leu, rata, curcan stie glasul fiecaruia si il reproduce. Prefera calul (cal), broasca (oacu', oachi), rata (macu').
Zice ata, ala (asta, ala), aia (aia) mai ales atunci cand suge si schimba sanii dupa bunul plac. Caca si pipi nu mai prezinta vreun mister, desi operatiunea olita inca nu am demarat-o. La baie recunoaste litiera pisicilor drept caca, pe strada daca intalnim gramezi de balega (si intalnim zilnic, doar traim intr-un oras european) se bucura aratand spre ea cu acelasi apelativ, caca.
Recunoaste culorile, desi granita fina dintre rosu si portocaliu ii da inca de furca. Coloreaza intens hartie, covoare si parchete folosind creioane cerate (sunt fara stres pentru ca am descoperit cat de usor se curata orice suprafata, fie ea textila sau din lemn, cu ajutorul servetelelor umede. peretii sunt inca neatacati, dar ii simt cum tremura:)), asfalt cu creta colorata. Ne pune sa ii desenam pisici, flori, broscute, pe Peppa si ai ei. Rasfoieste apoi incantata colectia de desene numind personajele.
O iubeste pe Peppa Pig. A avut o perioada in care ma ingrijorasem pentru ca imi cerea mereu pepa, pepa. Si acum cere, dar se plictiseste repede.Uneori mai prefera si Pinocchio sau Bambi (bimbi).  De la Peppa a invatat ca baloanele de sapun si numesc bubbles (babăl), iar de atunci numai asa le zice. Iubeste baloanele de sapun, alearga sa le prinda, sufla sa prinda viata. Am observat ca se incumeta sa pronunte mai degraba cuvinte complicate si se bucura de potriveala sunetelor. Vorbeste mult, intelegem noi (inca) prea putin. Foloseste intonatia si jocul ei pare o piesa de teatru pusa in scena cu grija si minutiozitate.
Este cu siguranta ambidextra, daca nu chiar stangace. Ceea ce e mirabil, la ambii ei parinti mainile stangi sunt mai  degraba pentru decor.
Gata e gaca, unde e une, uite e ute, parc e pac. 
Combinatii: fac bai, acasa mama.
Daca se plictiseste de cineva ii face pa pa.
E foarte politicoasa cu pisicile, de cate ori parasim casa le spune pa, la fiecare, iar la intoarcere le imbratiseaza. Primeste in schimb afectiune sfaraitoare si destul de mult par.










But enough with the talkin', let's go in the kitchen!
Precum se stie, Natalia s-a diversificat tarziu, dupa un an, si de atunci tot sontac, sontac am mers cu mesele  (am avut mereu grija sa ma vaicaresc in dreapta si in stanga despre asta). De ceva vreme insa a inceput sa guste din bucate cat mai variate si, desi suge ca si cum ar fi sfarsitul lumii, are trei mese pe zi formate din solide si lichide care nu sunt lapte de mama. Da, pentru mine si o bucatica microscopica de ceva echivaleaza cu o masa (mamele copiilor mofturosi tind sa transforme fiecare mestecat intr-o victorie).


Mananca fructe, fie ca atare, fie in smoothies. Prefera pepenele galben si nectarinele.
Mananca oua (de la gaini care masoara cu pasul curticica lor cat de ziua de lunga, scaldandu-se in soare si praf si ospatandu-se cu boabe si verdeturi).
Iubeste untul! Bucatele, neuns pe paine. Din lapte de vaca dar si de cocos.
A mancat peste, somon, crap, dorada.
Brocoli! Nu credeam sa prind ziua asta fericita in care sa afirm despre copilul meu ca e fan brocoli! Leguma preferata! Urmeaza cartoful, rosia, ardeiul rosu, castravetele, cartoful dulce. Un nu hotarat pentru morcov!
Uneori e incantata de iaurt si de branza de oaie, dar la lapte (de vaca si capra) a strambat din nas.
Refuza carnea, oricum ar fi ea preparata.
Ii plac semintele de dovleac, migdalele, caju. Imi cere uneori miere (mimi)
Cand fac paine(paine) in casa mananca uneori, la fel si paste cu sosuri de legume.
Nu ii plac combinatiile de alimente, prefera gusturile directe, nealterate de alaturari, nesarate, necondimentate.

Rontaie goji la desene animate. Which is quite ok :)

4 comentarii:

  1. sunt geniale titlurile tale, iar postarile nu mai zic, deja te-au laudat fetele pe fb! u are good!

    RăspundețiȘtergere
  2. Oh, ce bine ar fi sa te uiti in ograda noastra la propriu :)).
    Frumos bilant, frumos copil, frumos scris.
    Pofta buna si la broccoli si la tzitzi :X.

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos, ne place tare sa auzim!!! Si ai un copil superb!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Adriana, mereu ai pentru mine cuvinte alese, pentru care iti multumesc :)

    Monis, multumim, si voua gradinita plina de bucurie si cat mai putine bariere in drumul vostru ;)

    Simona, cu incantare citesc si eu mereu la voi si ma umplu de frumos privindu-va fotografiile. Multumesc >:D<

    RăspundețiȘtergere