duminică, 4 septembrie 2011

un profil. mamerele take three


Un fel de aftermath, după cutremuratorul post al Ralucai.

Abuzatorii sunt, în marea lor majoritate, oameni care afişează o înaltă conştiinţă morală. Şi care, aşa cum spune Tennessee Williams în The night of the iguana, ar fi distruşi să recunoască adevarul despre ei. Se tem cel mai tare sa fie judecaţi, deşi îşi expun teoriile cu vehemenţă, eventual cu Biblia alături, pentru a da greutate de sentinţă vorbelor. De altfel, religia a fost de-a lungul timpului paravanul perfect pentru cele mai monstruoase atorcitaţi, scuza pentru injustiţie, laşitate şi cruzime.
În lumea asta, copiii s-au crescut cu jordia de când lumea, în teroare, în ameninţări şi în frică. E un modul de educaţe care nu poate fi stârpit, pentru că inimi mici si noduroase, suflete viermănoase există şi vor exista până când pământul sătul de atâta tropot îşi va întoarce coaja pe partea cealaltă înghiţindu-ne. 
Problema apare când explicaţiile vin în scris, editate frumos si comercializate pentru publicul larg. Care atât asteaptă, o portiţă, izbavirea, cu atât mai preţuită cu cât îmbracă haina credinţei. Mame care s-au trezit legate ca într-o cămaşa de forţa de urletele nounascutului năzuros, pornit sa facă legea în casă dupa bunul său plac, tânjesc după validarea unei educaţii care presupune control total, adică antrenarea puiului de om în a-şi înghiţi lacrimile şi nevoile, în a-şi deveni autosuficient. Mai pe româneşte, datul pe brazdă. Mândria fiecărei familii, un copil care nu crâcneşte, care nu deranjează, care tace. Liniştea, la copii si la câini, e foarte preţuită. 
Între mamelerele şi copiii lor este întotdeauna o uşă închisă. O uşă albă, fără clanţă, într-un perete alb, de zahăr. O uşă prin care, daca îţi lipeşti urechea, nu auzi decât un ţiuit al vieţii ce ar fi trebuit să fie. Din inima mamelorrele se exfoliază mereu câte o coajă de vină nerecunoscută, până când ea, inima, rămâne uscată ca o prună uitată singură o iarnă întreagă. 
Mamelerele se tem de lume şi se vor perfecte pentru ea. Sunt gospodine, spală, calcă, se sacrifică, fac tone de mâncare. Compensează prin mâncare toată dragostea de care sunt secătuite. Prin mâncare, prin ordine, prin control al lucrurilor. Dacă nu sunt apreciate, cele 7 capete de balaur scuipă otravă. Mamelerele învelesc în poleială sclipitoare lacrimile şi vopsesc peretele peste care îşi vomeaza deznadejdea, cu mare grijă. În alb, alb imaculat, ca de zahăr. Şi în el, uşa se înţepeneşte şi mai tare, fără clanţă şi fără balamale. Nici nu ai zice ca e o uşa, aşa de tare se confunda cu peretele. Şi rareori, în dosul ei se mai aude ceva ce ar semăna cu un râs zglobiu de copil. Dintr-un film, probabil, acolo unde bebeluşii stau cuminţi in patuţurile lor, dorm toata noaptea şi nu fac gălăgie. Aşa cum ea, mamarea, a vazut înainte de a-şi dori sa devină mamă. Pentru ca mai apoi, când proaspătul venit în familie s-a dovedit a fi departe de imaginea idilică din siropuri televizate şi romane roz, pe mamarea să o apuce disperarea după viaţa cea tihnită de dinainte. Şi uite cum, în ajutorul ei vin pe rând, domnul predicator Ezzo, domnul doctor Ferber, sfaturile rubedeniilor şi ale vecinilor care au crescut copii înalţi ca brazii fără să-i răsfeţe, fără să le caute în coarne. Nu mai conteaza ca e elementary, my dear Watson, ca un copil nu e firesc, normal, uman sa fie lăsat să plângă neconsolat, nu trebuie sa citesti asta în cărţi. Un minut, două, treizeci, timpul se dilată şi mamarea, deziluzionată, suspină singură după ceva ce a pierdut cândva, iremediabil, când poate o altă mamarea, mama ei, i-a ronţăit inima, fibră cu fibră, cu fiecare palmă, vorbă grea, umilinţă, ameninţare.
Într-o zi, peretele alb ca zahărul, ca neaua, neted şi rece nu mai ascunde vreo uşa în carnea lui, e zid si atât. Dar dacă îţi pui urechea aproape şi o ascuţi bine bine vei auzi probabil un scâncet slab, nu de copil, ci de mama rămasă singură, sa-şi numere minutele îmbătrânirii, unul, doi, cinci, treizeci, până adoarme.

72 de comentarii:

  1. UAU!!! Ai un talent incredibil! La ultimul aliniat m-am cutremurat la propriu, si mi s-a facut pielea de gaina.

    O observatie am doar. Eu cunosc astfel de mamerele care nu-si arata lumii "perfectiunea" prin gospodareala, ci prin aspectul lor fizic, tot timpul rujate si manichiurate, sa nu creada vecina ca un copil o schimba pe ea. Si de aceea si copilul trebuie sa fie tot timpul ca la poza, fara plansete si pretentii. Implicatia inversa nu e necesara :)), adica stiu si mamebune care reusesc sa se aranjeze.

    RăspundețiȘtergere
  2. cat de adevarat graiesti! si frumos! Am vazut si vad inca astfel de mame... pacat. Departe de mine perfectiunea... dar am curajul sa afirm "eu nu sunt asta", dar spre rusinea mea, nu am intotdeauna curajul sa infrunt o mamarea, chiar daca ma doare sufletul de bietii copilasi. Probabil ca numarul acestor mamerele ar scadea daca societatea civila ar interveni... dar noi suntem ignoranti si din cauza aceasta consider ca fiecare purtam o mica parte din vina pentru tramulele copiilor de mamerele.

    RăspundețiȘtergere
  3. e frumoasa metafora ta si imi place sa cred, la fel ca mamarea, ca sunt o mamabuna.:)insa, mi-e teama ca dihotomia asta a calitatii de mama este cam dura. nu-i vorba, privita dintr o anumita perspectiva, o mama poate fi numita mamabuna sau mamarea. totusi, nu cred ca mamelerele sunt fundamental mamerele, cum nu cred nici ca mamelebune sunt suta la suta mamebune. daca ma intrebi ce fel de mama sunt eu, iti voi raspunde ca sunt o mamabuna, dar stiu ca mai am scapari care nu mi ar permite sa ma numesc mamabuna. cum ai spus o si tu, copiii sunt cei care ne vor arata adevarul la un moment dat.

    inca o data, imi plac metaforele tale!

    RăspundețiȘtergere
  4. Raluca, vorbele tale sunt mereu prea generoase, iti multumesc. Ai perfecta dreptate, mania perfectiunii se poate rasfrange si asupra propriei persoane, cu cat mai impecabila e aparitia in lume a unei astfel de fapturi cu atat musamalizeaza mai intens. Bineinteles, nu neaparat si nu sub fiecare femeie aranjata zace un monstru, nu e vorba de generalizari aici, dar obsesia "curatului" si a esteticii suprafetelor, oricare ar fi ele, fac parte din profilul mamelor amintite. Imbratisari calde >:D<

    Gabi, si eu ma gandesc adesea la interventia celorlalti, care se face intr-adevar uneori, dar doar atunci cand abuzul e evident si eventual se lasa cu spitalizare. Insa violenta marunta, fizica si psihica, de zi cu zi, trece neobservata, e atat de comuna incat a intrat in cotidian. Iti multumesc pentru cuvinte :)

    Mmaria, prima data pe aceste pasuni verzi, welcome! :) Eu am mai scris despre subiect, de fapt postarea asta e ultima intr-o serie de trei, in prima vorbeam despre mamebune/mamerele si in cea de a doua despre mamebune. E vorba de o conventie pana la urma, eticheta de mamabuna sau mamarea e drept, nu se poate pune cu prea mare usurinta. Iti multumesc pentru cuvinte.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Apropo de intoleranta..si de a face generalizari, de-a face presupuneri si de-a pune etichete..le-ai bifat pe toate:(

    Ce legatura are aspectul ingrijit cu a fi mama rea..zau daca inteleg. Trebuie sa fiu nepieptanata, neepilata si cu unghiile neingrijite etc ca sa am imaginea de mama buna?

    Scopul tau care e? Sa iti demonstrezi tie insuti ce mama grozava esti sau sa deschizi ochii celorlalte mame? Sa le arati calea cea buna a parintitului?

    Daca e pt egoul tau, e ok, go ahead! Daca insa e pentru turma de mame rele ar trebui sa-ti schimbi abordarea. Punand eticheta de mama rea nu lasi calea deschisa comunicarii, mesajul nu mai ajunge unde trebuie. Varianta buna e duhul blandetii, problema trebuie pusa in asa fel incat sa determine o iluminare. Niciuna dintre noi nu s-a nascut cu parintitu' atasat in cap, mai toate aveam niste idei care acum ni se par cel putin tampite. Dar ceva s-a intamplat si-am devenit adeptele acestei teorii, am invatat sa ne deschidem ochii si mintea la nevoile copilului.
    Daca incepi un discurs cu ceva de genul sunteti mame rele ca nu dati copilului sa suga cand vrea o sa activezi niste rezistente de nu mai reusesti nicicum sa obtii un rezultat.

    Dar, again, daca scrii pentru egoul tau, commentul meu e in plus..

    RăspundețiȘtergere
  8. Diana, desi traim intr-o lume plina de nuante, uneori lucrurile sunt albe sau negre. Mamele care isi abuzeaza copiii, fie prin bataie, fie prin tortura psihica, mamele care isi lasa pruncii sa planga pentru ca asa au citit intr-o carte ca e bine sunt, dupa opinia mea de om, mame rele punct. Iar dezinformarea nu poate fi o eterna scuza pentru un astfel de comportament, atata timp cat o mama gaseste resurse pentru a se informa in legatura cu tot soiul de metode de dresaj.
    Iar afirmatia ta, ca femeile instabile pe propria maternitate fac astfel de catalogari este cel putin nepoliticoasa.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ma gandeam sa-ti raspund, anonimule, sa explic si sa purtam o conversatie. Dar citind fraza asta "Daca incepi un discurs cu ceva de genul sunteti mame rele ca nu dati copilului sa suga cand vrea o sa activezi niste rezistente de nu mai reusesti nicicum sa obtii un rezultat." mi-am dat seama ca nu se face, esti din alt film.

    RăspundețiȘtergere
  10. wow! the blog is on fire!!! :) e evident ca e un subiect care arde, irita, inflameaza dar si mai evident e ca sar in sus tocmai cei cate se simt aratati cu degetul. no worries, Moni! nu tu esti defecta si cu atat mai putin modul tau de a gandi. cine se/le scuza se acuza. it's nature :)

    RăspundețiȘtergere
  11. nu exista scuze pentru bataie. Asa cum orice femeie sare de fund in sus daca i se spune ca, femeie fiind, e normal sa si-o mai ia peste bot de la barbatu-sau, asa e normal sa sarim si cand vine vorba de abuzul asupra copiilor si despre tupeul pe care-l au unii sa creada ca exista rasfat si leac contra lui.

    Anonim inteleg unde bati cu exemplul ci alaptarea la cerere dar mi se pare o mare inutilitate sa sarim mereu sa aparam complexele de vinovatie ale cuiva numai pentru ca sunt oameni care nu reusesc sa se impace cu deciziile si greselile lor. Acum sincer, informatie de calitate despre alaptare, nutritie si parenting se gasesc si in romaneste gramada, nu mai e ca in 2005. Trebuie sa fii chiar ingropat in prejudecati sa nu le iei in seama.


    In fond secretul fericirii e sa-ti recunosti limitele si sa iti diminuezi asteptarile, lucru pe care l-am sustinut si aplicat cat am putut de mult. Ma refer la cresterea copiilor, nu sunt o propovaduitoare a mediocritatii.e fund in sus daca i se spune ca, femeie fiind, e normal sa si-o mai ia peste bot de la barbatu-sau, asa e normal sa sarim si cand vine vorba de abuzul asupra copiilor si despre tupeul pe care-l au unii sa creada ca exista rasfat si leac contra lui.

    Anonim inteleg unde bati cu exemplul ci alaptarea la cerere dar mi se pare o mare inutilitate sa sarim mereu sa aparam complexele de vinovatie ale cuiva numai pentru ca sunt oameni care nu reusesc sa se impace cu deciziile si greselile lor. Acum sincer, informatie de calitate despre alaptare, nutritie si parenting se gasesc si in romaneste gramada, nu mai e ca in 2005. Trebuie sa fii chiar ingropat in prejudecati sa nu le iei in seama.


    In fond secretul fericirii e sa-ti recunosti limitele si sa iti diminuezi asteptarile, lucru pe care l-am sustinut si aplicat cat am putut de mult. Ma refer la cresterea copiilor, nu sunt o propovaduitoare a mediocritatii.

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu nu pricep deloc, Zoozie, de ce se ataca oamenii atat de tare daca o femeie, o mama, e numita mamarea, dar acelasi timp abuzul, bataia, umilinta, nedreptatea extercitate asupra unui copil sunt normale, tolerate. Firesti. Si unul care scrie despre astea e intolerant (fata de bietele mame cu unghiile sifonate de la ultima palma aplicata peste obraz), isi da cu presupusul si pune etichete.
    Mamarea, foarte rea, e aia care isi pune amprenta ei usturatoare si rece peste un suflet neprihanit, care nu poate si nu stie sa se apere, si da, cat pot si cum pot, cu duhul blandetii asta vehement de care sunt in stare, o sa le arat cu degetul.
    Da, sunt intoleranta cu oamenii mici, care isi cresc copiii in sila, preocupati mai mult de gura lumii decat de linistea si fericirea botului de carne cu ochi. Pentru ca, asa cum tot Zoozie a zis candva cu gratie, nu e obligatoriu sa faci copii! Si nici sa citesti bloguri.

    RăspundețiȘtergere
  13. Da chiar asa, care-i problema cu etichetarea pana la urma? Ca nu inteleg.

    Diana, eu te-am mai intrebat si alta data. Care-i problema cu adjectivul asta? Cum ar trebui sa spunem despre o mama care isi abuzeaza copiii? Nu inteleg serios. Vrei sa spui ca o mama care isi abuzeaza copiii, daca afla ca e considerata o mama rea se supara? Ea chiar credea ca e buna? Really?

    Stiu ca tu tot spui ca o mama e rea doar daca face intentionat rau copilului. Eu nu cred asta. Pentru mine, definitia unei mame rele e acea mama care trece nevoile ei inaintea nevoilor copiilor ei.

    Asa ca totul e subiectiv. Un parinte care loveste doar o data pe luna va spune ca cel care bate zilnic e un parinte rau. Unul care bate zilnic va spune ca cel care violeaza e un parinte rau. Unul care violeaza va spune ca cel care isi omoara copilul e un parinte rau. E evident ceva foarte subiectiv.

    Si MoniQ nu merita cuvintele spuse de tine. Mai ales cand noi doua stim niste adevaruri despre tine, adevaruri care ii cam dau dreptate Cristinei de mai sus. Nu e corect ce faci.

    Dar poate ca, dupa ce trec nervii mamelorrele cititoare, vor ramane totusi cu niste semne de intrebare dupa astfel de postari.

    RăspundețiȘtergere
  14. Ce fain e ultimul tau comentariu, MoniQ!

    RăspundețiȘtergere
  15. Si Anonim, citesti pe sarite? Eu am amintit aspectul ingrijit. Si am specificat ca stiu mamebune ingrijite si aranjate. Dar am vrut doar sa specific ca am intalnit mamerele care nu erau preocupate de perfectionismul casei, ci de cel fizic. Si am subliniat ca reciproca nu e adevarata.

    RăspundețiȘtergere
  16. E o problema de logica pana la urma. Afirmatia: unele mamerele sunt obsedate de aspect exterior/gospodarie/curatenie nu implica reciproca: mamele care sunt obsedate de aspect exterior/gospodarie/curatenie sunt mamerele.

    Raluca, nu pot sa mai adaug nimic in plus. :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  18. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  19. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  20. Diana, in primul rand, sa lamurim ceva. In urma comentariului tau de ieri, jignitor la adresa mea eu ti-am raspuns asa:"Diana, desi traim intr-o lume plina de nuante, uneori lucrurile sunt albe sau negre. Mamele care isi abuzeaza copiii, fie prin bataie, fie prin tortura psihica, mamele care isi lasa pruncii sa planga pentru ca asa au citit intr-o carte ca e bine sunt, dupa opinia mea de om, mame rele punct. Iar dezinformarea nu poate fi o eterna scuza pentru un astfel de comportament, atata timp cat o mama gaseste resurse pentru a se informa in legatura cu tot soiul de metode de dresaj.
    Iar afirmatia ta, ca femeile instabile pe propria maternitate fac astfel de catalogari este cel putin nepoliticoasa."
    Elegant, zic. Unde anume e raspunsul urat?

    RăspundețiȘtergere
  21. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  22. Diana, iti spun eu, postarea asta a aparut in urma unor discutii indelungate despre bataie, umilinta si alte rele tratamente aplicate copiilor purtate in alte locuri.

    Mamarea si mamabuna nu sunt etichetari, sunt doar metafore, fiecare se poate incadra la un moment dat intr-o categorie sau intr-alta. Din pacate multi oameni cand sunt constransi isi pierd controlul. Constrangerile vin desiigur din lumea din jur, iar o "mamarea" este omul care ajunge sa se blazeze, sa puna prea mult pret pe privirile celor din jur, renuntand la ascultarea eului lor si al copiilor lor, al familiei lor, in general (sau uitand cum se face asta). Restul discutiei aprinse de aici nu ma priveste, totul suna de parca s-ar spala niste rufe ramase de mai demult. N-are rost.

    Ma indoiesc ca Monica a vrut sa eticheteze, dar e drept ca figuri de stil pe un blog fara veleitati literare pot induce multa lume in eroaare, pentru ca pornesti la druum (la citit) cu ideea ca vei primi argument punctuale, iar la sfarsit iti dais eama ca ai nimerit intr-un eseu sau o poezie.

    RăspundețiȘtergere
  23. Diana, tocmai mi-am dat seama ca cei care vor citi aici nu vor avea finalul discutiei noastre. Pentru ca am purtat-o pe FB. Pentru ca dimineata m-am trezit cu un mesaj pe wallul personal, sa-l vada toata lumea, de la colegii mei de servici, la cei ai sotului, la fostii profesori din universitate. Un mesaj de razbunare pueril de mahala: "Eu o cunosc pe Raluca. Si e o femeie care ii place sa fie laudata. Toata lumea sa o laudam ...."

    Am incercat sa port o conversatie cu tine. Ti-am dat chiar si un citat (pe care tu l-ai pus pe un grup de mamici! deci nimic confidential!): "Si eu sunt o mama care le mai trag cate o palma la fund sau le ciupesc de ureche, strig la ele dar dupa aceea sincer imi cer scuze de la ele".

    Deci tot nu inteleg de ce te agiti atat. De ce te intereseaza mai mult parerea noastra despre tine, catalogarea, decat faptul ca un mesaj asa frumos ca al lui MoniQ trebuie sa fie transmis mai departe?

    RăspundețiȘtergere
  24. Imi pare foarte rau ca discutia a degenerat asa. Si ca Raluca, care e o fata faina si care mi-e draga si pe care o laud pentru ca merita, a fost jignita.
    Diana, probabil ca au fost neintelegeri la mijloc, nuante, metafore, cuvinte al caror inteles ne-a scapat. Inteleg ca nu jignirea mea a fost scopul si pot respecta o opinie diferita de a mea, daca e expusa civilizat. Repet, regret ca s-a ajuns aici.

    RăspundețiȘtergere
  25. Hop si eu la spartul targului :D. Foarte frumos spus...la sfarsit am avut imaginea din The Wall a lui Pink Floyd. Sa nu-ti pare rau ca ai scris postul. Pana cand violenta asupra copiilor va fi un tabu? Pana cand parintii vor avea dreptul sa faca ce vor cu sufletele nevinovate care sunt copiii lor? Poate astfel de posturi mai deschid ochi/urechi. Si scriu eu care imi aplic singura uneori eticheta de MAMAREA, nu trebuie sa-mi zica nimeni din afara. Dar mai degraba as muri decat sa-mi lovesc copilul, sa-i ignor nevoile, sa-i tai aripile sau sa-l schilodesc in vreun fel. Dar tot raman lucruri ascunse in mine care mai ies la iveala...

    Pacat ca ne grabim sa demontam si contrazicem orice, ca ne simtim atinsi imediat si nu stam sa ne analizam un pic, sa judecam lucrurile la rece si sa incercam sa fim mai buni pentru copiii nostri. Ar fi un mare pas inainte.

    RăspundețiȘtergere
  26. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  27. Gabi, imi pare rau pentru rastalmaciri si naduful cu care unii cititori isi prezinta argumentele. Asocierea cu Pink Floyd ma onoreaza :), multumesc.

    Pana la urma scriitura mea, de pe blogul meu, prezinta un inalt grad de subiectivitate, asta e si motivul pentru care scriu pe un blog si nu la ziar. Si nu am pretentia sa fiu inteleasa de toti sau sa cad de comun acord cu toata blogosfera. Cer insa decenta in exprimare.
    Stiu, ma repet, dar trebuie sa spun a mia oara ca in lumea in care traim abuzul si abuzatorii sunt tolerati, scuzati, li se imblanzeste calea cu circumstante atenuante, au intotdeauna un motiv pentru mizeriile pe care le fac. Ei bine, eu cred ca asta e un mod bolnav de a realtiona, de a te raporta, de a privi habitatul exterior. Si in postarea de mai sus nu m-am sfiit sa sustin teoria asta, a mameirele definita prin nevoia permanenta de perfectiune si control. A mameirele care exista si pe care eu, in aroganta mea, o arat cu degetul.

    RăspundețiȘtergere
  28. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  29. Acesta a fost ultimul comentariu , promit ca nu va mai deranjez cu prezenta mea de mama care -mi bat fetitele niciodata. Succes si numai bine.

    RăspundețiȘtergere
  30. Dar pana la urma inteleg ca ti-a scapat o palma la nervi-frustrare, ai pierdut controlul sau o folosesti uneori ca pe un instrument educativ?

    Despre bataie si aici...
    http://temepentruacasa.wordpress.com/2011/08/26/bataia/

    eu cred ca oricine la un moment dat isi pierde controlul, foart putini oameni nu o fac. important e sa constientizam ca si copiii sunt persoane cu drepturi de pline si sa le dam sansasa sa se defuzele oricum gasesc de cuviinta, cum pana la urma face si un adult, si sa ii tratam cu dragoste, espect si multa rabdare, incercand sa ne descorsetam de presiunile din jurul nostru, care de multe ori genereaza asteptari inutile, frustrari si manifestari violente. Se poate comunica si empatic, desi e al naibii de rgeu.

    RăspundețiȘtergere
  31. Zoozie, eu nu inteleg palma, niciun nerv si nicio frustrare nu o scuza. Dai in pereti, te duci in alta camera si tipi pana te eliberezi dar nu, nimic nu justifica sa dai in copil. Sunt oameni maturi care traiesc cu memoria unei batai unice aplicate de parintii lor si care niciodata nu am mai fost la fel dupa acea intamplare. Si nimeni care a scapat vreo palma celui mai mic decat el nu ar trebui sa incerce sa si-o justifice ci sa-i inteleaga izvorul si sa-l corecteze,asa cum zici si tu.

    RăspundețiȘtergere
  32. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  33. Mai femeie, POP DIANA:
    1) esti super ipocrita, unde lingi acolo scuipi si tot asa la nesfarsit, n-ai coloana vertebrala (se pierde in osanza, probabil). Ba o ridici in slavi pe Raluca ba sari ca arsa si te simti atacata la tot ce spune ea, de parca tot ce spune e pentru tine (ca n-are ceva mai bun de facut, nu?);
    2) esti inculta, proasta si groaznic de agramata, dar astea ar putea fi trecute cu vedere daca n-ai avea sufletul ala rau si josnic si o ambitie care-ti depaseste bietele puteri; ai vrea si tu sa fii adulata, ovationata...da' n-ai cu ce, dom'le;
    3) te simti atacata de orice referire la "mame rele" desi n-ar fi cazul daca n-ai fi cu musca pe caciula; toate postarile tale defensive arata ca da, categoric, esti cu usca pe caciula. Esti invidioasa pe mamele care nu-si caftesc copiii si atunci incerci sa le minimalizezi, sa le ironizezi (cu mare "finete") ca se cred perfecte, le tii teorii ca "vor vedea ele peste cativa ani". Bai femeie, nu-ti mai umili fetele, nu le mai trage de urechi, abtine-te si tu de la ceva, daca de la mancare nu poti: abtine-te de la a umili copii!
    Mai vrei ceva din tolba parerilor sincere? Ca mai am!

    RăspundețiȘtergere
  34. tocmai, nu spuneam decat ca (din pacate) multora chiar li se intampla, e o tara pe care o poarta constiinta noastra colectiva si e tare greu sa te desprinzi de ea. Eu bunaoara nu am fost un copil batut dar niste episoade mai violente tot imi amintesc si-mi amintesc ca eram maricica si imi trezisera ura si frustrare. Categoric nu vreau asta pentru copilul meu.

    Nu e vorba de justificari pentru violenta, e vorba de o incercare de a empatiza. Ca sa empatizezi trebuie sa fii o clipa in pielea celuilalt,s a poti vedea lumea cu ochii lui, sa vezi cums e naruie totul in jurul tau cum poate a patit si el intr-un moemnt de ratacire.

    Fiecare trebuie sa depuna eforturi constiente sa se cunoasca, sa se accepte, sa isi accepte limitele - si pe ale copiilor din dotare - si sa se impace cu sine, lucru care uneori e atat de greu. Cand te impaci cu tine insuti violenta nu mai este o optiune.

    Ne pierdem ca oameni controlul in situatii alunecoase. Unde vezi tu scuze in ce scriu eu? :) Nu sunt scuze, e une fort de a intelege, pentru a putea repara.

    Monica, inca ai copil mic, inca nu esti constransa sa faci fata multor situatii oarecum delicate si uenori contra cronometru, asupra carora nu mai poti detine controlul integral. Nu tot timpul oricine se poate mentine zen cand primeste avertisment de la serviciu ca a intarziat a 5-a oara saptamana respectiva, dupa ce nu a dormit ca oamenii de luni de zile. Sunt situatii limita, situatii cand zbieri la luna si cand iti scapa o vorba, un tipat, o palma catre cine e la idnemana si e cere mai mult, desi stii clar ca este nedrept si necnstit din partea ta. Si daca ai patit-o o data sau de doua ori nu devii un monstru, atata vreme cat nu te imbraci in nepasare si sadism, asa cum invata unele carti ca asta scrisa de dobitocul ala ezzo sau de sotii dobson, alti tampiti si dezaxati.

    Ci inveti sa recunosti din timp situatiile limita, sa te desprinzi din ele la timp, sa comunici eficient, sa nu devii defensiv, sau daa totusi devii defensiv, iti canalizezi energia negativa asupra a altceva, te duci in camera cealalta urli, trantesti si te dai cu capul de un dulap, poftim. Pentru ca violenta de multe ori e o arma defensiva. Devii defensiv cand te simti neputincios.

    Majoritatea celor care ajung sa isi bata copiii - pe care ii cunosc eu - ajung asa din cauza ca au clacat pentru o secunda. Din punctul asta de vedere eu pot sa empatizez cu ei, nu suntem supermeni nici unii. Ne oferim unii altora solutii care sa mearga pe termn lung, ne reinvatam sa ne exprimam dragostea, nu numai frustrarea.

    Mai sunt si oameni pe care la fel ii cunosc, care folosesc palmuta la fund ca pe un instrument de educatie. Lor li se pare ca functioneaza, nu e vorba de a crea durere ci mai degraba de un mod barbar de atentiona copilul ca are un suprtior in preajma. E o abordare care ma intristeaza, dar pana cand oamenii de soiul asta nu constientizeaza singuri cat de mult gresesc si de fapt nu atat ca gresesc, dar ca exista si cai de comunicare bivalente si mult mai eficiente pe termen scurt si lung, nu voi incerca sa ii conving de contrariul.

    Un semnal de alarma pentru momentele cand incepi sa clachezi este inceputul imaginarii bataii, te vezi dandu-i cuiva una peste gura. De la gand la fapta in momentul ala mai e putin... iar fata de copii gresim cel mai des (ma refer la noi ca oameneni in general, nu eu, tu sau altii de aici) cel mai usor.

    Si nu, nu exista scuza pentru violenta, cand devii violent te gandesti ca e timpul sa te tratezi. Tratamentul poate fi putina odihna, sau actiunea de a te plange cuiva drag sau care crezi ca te poate intelege. Oamenii care bat sunt suflete chinuite. Exceptand animalele sadice, of course, nu dscutam despre patologie de-asta ¨grea¨ aici, cum dsxcrie biata fiinta de aici: http://www.drmomma.org/2010/01/how-spanking-changed-my-life.html.

    RăspundețiȘtergere
  35. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  36. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  37. tralala si diana, va rog frumos, blogul meu nu e un camp de lupta, rezolvati-va problemele in alta parte, deja discutia asta a devenit deplasata.

    Zoozie, nu am zis ca gasesti tu scuze pentru palma, ci doar ca eu nu o inteleg. Dar da, traiesc pe lumea asta si nu sunt un monument zen, stiu ca toata lumea are momente de criza si cred ca doar informatia si dialogul pot salva intr-o oarecare masura un om de la prapastie. tralala si diana, va rog frumos, blogul meu nu e un camp de lupta, rezolvati-va problemele in alta parte, deja discutia asta a devenit deplasata.

    Zoozie, nu am zis ca gasesti tu scuze pentru palma, ci doar ca eu nu o inteleg. Dar da, traiesc pe lumea asta si nu sunt un monument zen, stiu ca toata lumea are momente de criza si cred ca doar informatia si dialogul pot salva intr-o oarecare masura un om de la prapastie. Insa stiu ca nimic nu m-ar face sa-mi directionez energia si frustrarile catre copilul meu. Atat. Si empatizez cu tot ce spui.

    RăspundețiȘtergere
  38. las si eu un comentariu, care nu intra in discutia cu mamerele, ci mai degraba in cea cu aparentele care ascund monstrii - articolul tau mi-a creat aceeasi senzatie pe care mi-a lasat-o filmul lui Haneke - Das weise band( The White Ribbon). Si iti mai spun ca mie mi-a placut cum ai spus ce ai spus si sunt convinsa ca nu esti deloc genul care nu stie ca exista o paleta infinita de griuri, nu numai alb si negru.

    RăspundețiȘtergere
  39. Zoozie, oricat mi-as pierde controlul si rabdarea, nu mi-as lovi copilul. As merge poate si as lovi o perna, un perete, as tranti o usa, poate as izbucni in lacrimi, dar nici nu-mi pot imagina clipa in care eu as fi cu mana in aer deasupra capsorului lui pe care acum il pup in adoratie.

    RăspundețiȘtergere
  40. Postez de pe mail:

    Buna, anonimu' de pe blog sunt:D, din graba, nu m-am semnat:)
    MoniQ,
    Dupa ce am trimis commentul am vazut ca nu l-am semnat. Raluca ma cheama, am o fetita de doi ani si am descoperit o data cu nasterea ei ce inseamna sa fii parinte atasat.
    Sentimente de vinovatie, musca pe caciula n-am ca bifez cam tot gen alaptata la cerere, dormit cu puiul, imi respect copila si ritmul ei etc

    Partea cu rezistentele ce se activeaza n-o zic din carti, desi as fi cumva indreptatita. O zic mai mult din experienta mea din ultimii doi ani.
    Intamplarea a facut ca prietenele mele sa nasca la putina vreme dupa mine. Le-am povestit despre alaptat si ce bine e pentru copilasi, am dat carti, linkuri cu bloguri (Raluk, multumesc pentru toate info) etc, m-am oferit cu suport. Eram super entuziasmata si nu pricepeam de ce dracu au inceput sa ma evite. Copilasii tot n-au fost alaptati, purtati si-au dormit si-n paturi separate.
    Long story shirt ... in timp ce eu eram mandra de mine, copilasii lor tot cu bibele erau...

    Si da, etichetarea, generalizarie si lipsa de empatie afecteaza comunicarea si activeaza rezistente..si daca vrei sa deschizi ochii si inimilele mamelor trebuie sa ai receptivitate din partea lor.

    In fond, asta e scopul si-al meu, si-al tau si-al tuturor mamelor..sa fie cat mai multi copilasi fericiti, da?

    Si nu, nu sunt din alt film, sunt doar mai temperata. Etichete nu mai pun de cand am apreciat o mama ca fiind The One si-am ramas cu cel mai amar gust ever cand am auzit-o facand niste comentarii foarte nepotrivite la adresa unui copilas...

    Numai bine,

    Raluca

    PS am ales emailul pentru ca nu mai pot posta pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  41. Raluca, ai facut o paralela interesanta cu straniul film al lui Haneke, acolo e o violenta atat de suava incat iti ingheata sangele in vine. Abuzul mascat de mult alb, de puritate, ce poate fi mai pervers... Multumesc frumos.

    Raluca de pe mail :), textul meu e o parabola. O poveste, adevarata desigur, dar tot o poveste ramane, desi e una cu balauri. Nu e scopul lui sa faca cuiva educatie, el a fost scris ca si argument la un text extrem de complex si bine documentat, al Ralucai despre babywise (acolo intr-adevar sunt resurse si explicatii). Scopul lui nu este nici acela de a ma arata pe mine neprihanita, nu e vorba despre mine aici sau despre mamicia mea, desi prin el, recunosc, imi exorcizez o parte din demonii personali. E o condamnare, o revolta, e scris dintr-un sentiment de neputinta fata de violenta la care sunt supusi copiii, aproape peste tot unde iti intorci privirea.
    Despre abuz nu se poate vorbi in nuante, cu grija, cu delicatete. Si bineinteles ca abuzul are gradele lui de intensitate, dar rezultatul final e acelasi, un copil mutilat, mai sarac cu un zambet, cu o lacrima. Zoozie scrie mai sus despre empatie, despre mersul in sandalele celui care la un moment dat are declick. Stiu cum e sa fi aproape de margine, e vorba de foarte multa frica, si asta se exteriorizeaza prin violenta. Insa un adult care isi directioneaza frustrarile si groaza spre cel mai neputincios decat el tot abuzator se numeste si se mai numeste si rau. Mamarea, tatarau. Pentru ca, de cele mai multe ori, un act de violenta atrage dupa sine un altul pana devine firesc, cotidian, obisnuinta.
    Cunosc pe cineva, un tata, care a recunoscut ca si-a lovit odata fetita, cu o palma, si momentul asta l-a bantuit toata viata. Si se ura pentru clipa in care a cedat. Aici e vorba de gri, de nuanta. Insa nu despre asta am scris eu, ci despre mamele care fac casa buna cu abuzul every single day.

    Diana Pop, imi pare foarte rau ca ziua asta ti-a adus atata suparare si, desi ai fost virulenta din cale afara, pentru ca cieva te-a jignit urat pe blogul meu, imi cer eu scuze. As fi vrut sa fie diferit, sa fi putut dialoga.

    RăspundețiȘtergere
  42. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  43. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  44. Raluca e un om bun si frumos care nu merita cuvinte urate din partea nimanui, Diana.

    RăspundețiȘtergere
  45. MoniQ, nu sunt buna, nici frumoasa, dar iti multumesc.

    Diana, ti-am spus si intr-un mesaj, nu am folosit nimic din ce mi-ai spus in particular. Citatul in care spuneai de lovitul fetitelor este dintr-un grup de pe facebook. Si in real life ne-am vazut de multe ori, nu numai la nunta de anul trecut. Au fost iesiri cu firma, veneai tu pe la firma cu fetita mai mare, am chiar si poze de acu vreo 3 ani cu ea. Nu am vazut niciodata in viata reala ca le-ai fi lovit, intr-adevar.

    Stiu ca din cauza mea s-a ajuns aici si imi pare rau mai ales pentru MoniQ. Dar faptul ca o cunostinta de-a mea a ajuns pe blogul ei si a inceput s-o jigneasca m-a determinat sa iti raspund.

    Cel mai rau imi pare ca aceasta postare nu trebuia sa aiba astfel de comentarii, in care sa ne acuzam reciproc. Acest text este o adevarata arta si mi se pare cea mai frumoasa arma impotriva URATULUI din lume. Si mi se intampla asa des sa ma gandesc cat sunt de norocoasa ca am dat de MoniQ si pot sa fiu martora aici la talentul ei in arta scrisului si in arta parentingului! Mi-a imbogatit viata, la modul propriu, de frumos! Si sunt sigura ca nu sunt singura care simte acest lucru!

    RăspundețiȘtergere
  46. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  47. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  48. Diana, sa stii ca nu e frumos ce faci. Nu e frumos sa transformi un blog al unei mamici intr-un loc de vendeta personala. Ceea ce faci tu se preteaza mai mult a "cancan".... deci eu propun sa incetezi sa tot blamezi oamenii (recte Raluca) ca sa iesi tu castigatoare..... Aceasta postare, acest mediu nu se refera la tine, poti sa selectezi ce iti place dintr-o postare si sa iti spui o parere in mod civilizat.Daca iti citesti comenturile de mai sus vei vedea ca tonul tau, cuvintele tale jignesc, poate nu realizezi acest lucru dar cand trei oameni iti spun ca esti beat mergi la somn, nu? Asa ca propun sa incetezi cu postarile tale pentru ca transformi munca unei mame (acest blog) intr-un loc de vendeta personala. Ceea ce e foarte urat....O citesc pe Raluca (blogul ei), o citesc pe MoniQ si imi face o realmente placere ca mama sa le citesc postarile, atat de senzitive si pline de incarcatura. Pe tine nu imi place sa te citesc :) si modalitatea cum te exprimi si iti exprimi parerile e foarte incalcita, efectiv nu imi dau seama ce vrei sa zici asa incalcitura e in cuvintele tale. Si cred ca e la fel si in sufletul tau, in mintea ta, in viata ta..e o dezordine..si de aici nevoia disperata de a te face inteleasa, de a iesi tu invingatoare. E adevarat ca mediul virtual e un mediu public , dar totusi nu trebuie sa abuzezi de el. Daca te uiti la postare, la comenturile tale vei vedea ca ai transformat aceasta frumoasa postare intr-o problema personala de-a ta , intr-o batalie de-a ta ce vrei sa o castigi cu orice pret si nu te dai batuta ceea ce o consider o incalcare a intimitatii lui MoniQ.

    RăspundețiȘtergere
  49. Foarte frumos scris, subtil si extrem de trist. Ma mir ca o postare din care razbate intelegere a starnit atatea valuri.

    RăspundețiȘtergere
  50. Mie mi se pare foarte deplasata interventia lui tralala.

    RăspundețiȘtergere
  51. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  52. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  53. Nici eu nu pot sa inteleg cum o mama isi poate lovi copilul, indiferent ce face acel copil...Nu exista scuze pentru astfel de gesturi...ma duc in parc si vad multe mame "agresive" si ma intristeaza :( urla la copii, ii trag de urechi, ii lovesc ... parca sunt furioase tot timpul pe ceva si copilul e la "indemana" nervilor lor. Chiar daca "lovitura" nu e puternica e de ajuns sa isi "injoseasca" copilul. Nu le inteleg pe astfel de mame si nu le voi intelege niciodata...Comunicarea, explicatia, calmul , iubirea ar trebui sa caracterizeze o mama...nicidecum violenta...pentru mine astfel de mame sun RELE, da..sunt RELE pentru ca nu ISI RESPECTA copilul . E atat de greu sa explici ceva cu calm ? e atat de greu cand face ceva "gresit" sa nu izbucnesti? nu cred... dar doar o MAMA BUNA stie asta :) Parerea mea...

    RăspundețiȘtergere
  54. Wow Moni cate am pierdut de cand nu te-am mai citit ?! Felicitari pentru articol, eu nu inteleg violenta asupra celor neajutorati, copii, animale, femei, numai frustratii si disperatii dupa putere pot face astfel de gesturi, iar cum zice vorba...........cine se scuza se acuza!

    RăspundețiȘtergere
  55. Diana, imi pare rau ca n-am timp sa citesc toate comentariile. Eu nu sunt de acord cu bataia ca metoda de educatie si nu pentru ca l-am citit pe X sau Y psiholog (nici n-am auzit pana acum de babywise), ci fiindca imi amintesc. Imi amintesc multe palme "educative" pe care eu le-am perceput ca fiind inutile, dureroase, injositoare. Cred ca multe "mamerele" isi iubesc copiii, dar sunt in acelasi timp victimele propriei copilarii. Ar trebui sa mearga in spate, pe firul vietii, sa analizeze, sa inteleaga, sa ierte si sa se ierte. Procesul e dureros, dar opreste ciclul asta al bataii ca metoda educativa

    RăspundețiȘtergere
  56. read this...

    http://desprejesperjuul.blogspot.com/2011/09/despre-agresiune-ca-motor-al-vietii.html

    RăspundețiȘtergere
  57. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  58. Raluca, cuvintele tale inseamna foarte mult :)
    Zoozie, interesant link, concluzia lui Jesper Juul e ca mai degraba e de preferat un comportament agresiv care denota implicare, chiar si prost directionata, decat unul pasiv, ingnorant. Sau asta e mai degraba concluzia mea :)
    Andra, asa vad si eu, mame-victime creatoare de copii-victime. E o roata care nu se mai opreste.
    Oana, nu ai pierdut nimic :) Pup toddlerul din afara si bebelusul dinauntru.
    Adela, sunt de acord cu tot ce spui.
    Diana, nu stiu cine e tralala dar stiu ca a avut o interventie foarte nefericita.

    RăspundețiȘtergere
  59. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  60. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  61. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  62. Da, recunosc ca a fost nefericita interventia mea, da, recunosc, asa cum unele nu au rabdare cu copiii eu nu am rabdare cu adultii care persista in idei nocive in ciuda tuturor informatiilor/ suportului si rabdarii celorlalti etc. Eu am infinita rabdare cu copiii/adolescentii/ cei foarte tineri dar cand dau de un adult care are un caracter duplicitar, care e atat de inconstant ca azi ridica in slavi o idee/ o persoana iar maine le desfiinteaza...atunci izbucnesc, intr-adevar. Nu am nimic cu Diana, doar ca am avut rabdare sa-i citesc muuulte postari si interventii de-a lungul timpului, din diferite spatii virtuale, si ma inspaimanta modul acesta de gandire si superficialitatea precum si inversunarea cu care cauta sa-si valideze niste convingeri de neacceptat; pentru mine Diana e un etalon pentru o anumita categorie, de aceea am izbucnit, pentru ca incerc de ani buni sa schimb astfel de mentalitati pe diferite forumuri, dar "etalonul" nu se lasa biruit in ciuda aparentelor, o sa vedeti ca e ciclic, trece de la agonie la extaz rapid:)). Imi cer scuze cititoarelor blogului pentru interventia nefericita. Cat despre tine, Diana, incearca sa nu mai faci pe psihanalistul de serviciu, ma amuza mult "verdictele" si diagnosticele tale (ma intinzi virtual pe canapea si te intrebi:"hmmm...de unde i se trage? ce sechele o fi avand? ce tristeti o bantuie pe nefericita?":))) Stai linistita, nu muri de grija mea, sunt ok, nu ma macina nici frustrari nici reminiscente din copilarie:))

    RăspundețiȘtergere
  63. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  64. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  65. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  66. Wow, s-au incins spiritele.

    Imi place postarea foarte mult pentru ca nu ma simt atinsa nici de mamerele si nici de mamebune - am in mine din ambele si voi avea pana la sfarsitul vietii, imperfectiunea asta de a fi om!

    Ma alatur comentariului unei alte Raluca care amintea Das Weisse Band a lui Haneke (intamplator am colaborat cu Michael Haneke la realizarea peliculei si e un scuturator de adevarat, de unde se naste samburele raului si cum moare empatia!)

    Mamerele sa se spele mamebune sa se-adune!

    RăspundețiȘtergere
  67. Da, spiritele s-au incins, s-au racit, apoi iar au luat-o de la capat :)
    La Haneke mi-a placut intotdeauna contrastul, subliniaza raul, il zugraveste in tuse groase, in integreaza si il asimileaza umanului. Greu de realizat un asa proces fara a cadea in basm sau ridicol, dar asta defineste pana la urma un artist.
    Iti multumesc pentru comentariu.

    RăspundețiȘtergere
  68. In spiritul lui Haneke e si filmul MICHAEL al lui Markus Schleinzer, poate vine si in Romania. O poveste cu copii si copilarii de cele mai neagra nuanta - pare sa fie ceva tipic austriac... Schleinzer (care imi este prieten de multi ani) e si el colaborator la Das Weisse Band.

    RăspundețiȘtergere
  69. L-am cautat pe imdb, are un subiect promitator, poate ajunge si la noi (in cinematografe ma indoiesc, dar sa speram in vreun festival). Multumesc pentru sugestie.

    RăspundețiȘtergere
  70. Cu drag :O) L.am vazut de 2 ori, la a doua oara era cinematograful gol, doar doua maicute in fata noastra...Creepy.

    RăspundețiȘtergere
  71. Moni, vin si eu la spartul targului cu un comentariu, ca m-ai facut sa plang o ora citind postarea asta!!! Parca ai descris-o pe mama, pana la ultimul detaliu, iar metafora cu usa alba fara clanta m-a sfasiat in bucati: exact in fata unei astfel de usi stateam eu cand eram mica (la terapie am vizualizat un zid imens, pana la cer, care nu avea nici poarta, nici nu putea fi sarit sau ocolit si era gros cat zece case!). Am resimtit din nou acel gol din inima, acea lipsa si acea durere care nu se va vindeca niciodata!! Iti multumesc din suflet pentru aceasta postare, m-a ajutat sa ma mai reconectez putin la mine insami.

    RăspundețiȘtergere